Bekijk ook onze Kerst recepten

home | Wat is pasta? | Zelf pasta maken
 
Basisrecept maken
Spaghetti maken
Tagliatelle maken
Tortellini maken
Ravioli maken
 
| Pasta Recepten

Wat is pasta?

pastaPasta is de benaming voor Italiaanse noedels. Bekende pasta soorten zijn macaroni, spaghetti, lasagne, farfelle, penne en tagiatelle in een gewone of meergranenvariatie. De pasta is in ontelbaar veel varianten te combineren met bijvoorbeeld salade, vis, vlees of kip om het aan te vullen tot een volwaardige maaltijd.

 

Rond 1985 leerde men in de lage landen kennis maken met deze italiaanse noedel producten zijn en hebben we de benaming pasta genomen als verzamelnaam ervoor. De populaire macaroni (de naam is een verbastering van de Italiaanse term maccheroni) is overigens in Italië een vrijwel onbekende pastavariant. 

 

Pasta is een deegproduct, gemaakt uit harde granen, voornamelijk harde tarwe, die op allerlei manieren in allerlei vormen versneden kan worden. Het deeg kan eerst tot dunne plakken gerold worden en dan in stroken gesneden. Dit leidt tot de langwerpige spaghetti. Het kan ook geëxtrudeerd worden (macaroni, fusilli en spiruli). Ook kunnen de plakjes tot vierkantjes gesneden worden en dan met een vulling erin met de hand tot tortellini (taartjes) gerold worden.

 

Er bestaan twee hoofdsoorten Italiaanse pasta, pasta secca of pastasciutta (gedroogde pasta), en pasta fresca (verse pasta).

 

Noedels

Al veel langer is de naam noedels bekend, waar de Italiaanse pastas toe behoren maar waarmee men tegenwoordig verwante producten aanduidt die niet van Italiaanse oorsprong zijn. Zo worden noedels gegeten in de hele Noord- en Oost-Europese keuken, maar zij zijn ook in het Midden-Oosten bekend en natuurlijk in Oost- en Zuidoost-Azië. Het kan hierbij ook gaan om iets wat lijkt op ravioli, de gevulde variant. 

 

Soorten pasta

Macaroni, holle boogjes in diverse maten

Spaghetti, ronde lange vorm

Lasagne, platte rechthoekige pastavellen

Penne, holle rechte buisjes

Tagliatelle, platte lange vorm

- Farfalle, vlinder- of strikvormige pasta

Cannelloni, grote ronde pijpen die gevuld worden

Fusilli, een gedraaide spiraalvormige pasta

- Gnocchi, behalve van tarwebloem veelal gemaakt van aardappelen

- Conchiglie, beter bekend als schelpjes

- Linguine, is een smallere variant van tagliatelle

- Papardelle,is een bredere variant van tagliatelle

- Tortellini, opgerold stuk deeg met vulling en daarna dichtgevouwen

- Ravioli, twee deeglapjes op elkaar met vulling ertussen

- Orecchiette, Italiaans voor 'oortjes', een pasta uit Puglia

Advertenties:

 

 

© 2018 PastaReceptenVandaag.nl - Alle rechten voorbehouden - Disclaimer - Links - Partners - Contact